Bestuursinzichten Anne-Marie Rakhorst

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden, maar volgens Anne-Marie Rakhorst is er nog veel werk te doen. Bewustwording is belangrijk, maar echte verandering moet elke dag plaatsvinden. Als ondernemer en pleitbezorger van een duurzame economie deelt Anne-Marie haar visie op de rol van bestuurders en toezichthouders in de transitie naar een duurzamere toekomst. Ze benadrukt het belang van langetermijndenken en daadkrachtig leiderschap om binnen de planetaire grenzen te blijven opereren.

Hoe ver is bestuurlijk Nederland (bedrijfsleven) met het integreren van duurzaamheid in het beleid?

"We staan pas aan het begin. Veel bedrijven worden nog geleid door de korte termijn, terwijl duurzaamheid juist vraagt om lange termijn denken. Bestuurders en toezichthouders hebben brede en diepgaande kennis nodig over de toekomst en de randvoorwaarden die daarbij horen. Helaas zie ik dat er vaak nog te veel op de lauweren wordt gerust en onvoldoende wordt nagedacht over wat er echt nodig is om binnen de planetaire grenzen te blijven."

Wat kunnen bestuurders en toezichthouders doen om een duurzame economie te versnellen?

"Op de eerste plaats moeten ze keuzes maken: doe ik de dingen goed, of doe ik de goede dingen? Dat is een wezenlijk verschil. Toezichthouders kunnen bestuurders continu uitdagen om te focussen op de nieuwe economie en hen complimenteren bij goede vooruitgang. En als het niet goed gaat, moet je durven stappen ondernemen. Bestuurders moeten ondernemend zijn en niet bang zijn om dingen te veranderen als het niet goed loopt. Een goed team kan zelfstandig veel bereiken, maar het is belangrijk dat bestuurders begrijpen wat de toegevoegde waarde van hun bedrijf is en hoe ze relevant blijven, nu en in de toekomst."

"Het bedrijfsleven is geen individuele sport;
het gaat om teamwork."

Welke misvatting kom jij het meest tegen als het gaat om duurzaamheid, en hoe kunnen bestuurders deze het beste ontkrachten binnen hun organisaties?

"Een veelvoorkomende misvatting is dat duurzaamheid saai, zwaar of moeilijk is. Maar dat is niet waar! Duurzaamheid kan juist heel leuk zijn, zeker als je risico’s durft te nemen. Het gaat erom dat je een cultuur creëert waarin experimenteren en innoveren wordt aangemoedigd. Bestuurders moeten laten zien dat falen ook mag, zolang je maar leert en vooruitgang boekt. Dat betekent open en transparant zijn over wat wel en niet werkt. Uiteindelijk gaat het erom dat je laat zien dat duurzaam ondernemen niet alleen noodzakelijk is, maar ook boeiend en uitdagend kan zijn."

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden of eigenschappen die volgens jou essentieel zijn voor bestuurders om effectief duurzaamheidsbeleid te implementeren?

"Een belangrijk inzicht is dat een individu nooit perfect is, maar een team dat wel kan zijn. Het gaat erom dat je als bestuurder goed nadenkt over de samenstelling van je team en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de juiste balans in kwaliteiten. Diversiteit in een team is essentieel: je hebt denkers, doeners, creatievelingen en procesgerichte mensen nodig om samen succesvol te zijn. Als leider moet je in staat zijn om de kracht van het team te benutten en een veilige omgeving te creëren waarin iedereen kan bijdragen. Het bedrijfsleven is geen individuele sport; het gaat om teamwork, en een goede leider begrijpt dat en weet hoe hij of zij een team optimaal kan laten presteren."

 

VDH Bestuurszaken door de jaren heen

Het zijn van bestuurder op vrijwillige basis voegt veel waarde toe aan onze maatschappij. Daar komt het nodige bij kijken en dat laten we graag zien door verschillende experts en ervaringsdeskundige aan het woord te laten. Al eerder verschenen:

 

Meer informatie

VDH Bestuurszaken is een bestuurskantoor voor Stichtingen, Vermogensfondsen en Verenigingen en biedt flexibele, persoonlijke en professionele bestuur ondersteuning en services. Het is onze missie om besturen in optima forma te laten doen wat zij moeten doen: besturen.  

Delen:

Ander interessant nieuws

Interview

De lessen van gisteren en de plannen van morgen

Het jaar 2024 bracht belangrijke veranderingen met zich mee voor VDH Bestuurszaken. Met het vertrek van een derde teamlid werd het serviceteam opnieuw ingericht, waarbij Romy en Gert van gezamenlijk de verantwoordelijkheid op zich namen. 

Interview

Het Hanarth Fonds viert 6 jarig bestaan

Dit jaar viert het Hanarth Fonds zijn 6 jarig jubileum. Directeur Judith van Gasteren blikt terug op de hoogtepunten en uitdagingen en deelt haar visie op de toekomst.

Artikel

De kunst van besturen

 

Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst.