De kunst van besturen

VDH Bestuurszaken heeft Stichting Roem, een jong kunstenaarscollectief, de afgelopen twee jaar onder haar vleugels genomen als incubator project. VDH ondersteunde de Stichting bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn in het bestuurlijke domein. De kunstenaars vertaalde hun lessons learned in een serie prachtige kunstwerken: “De Kunst van Besturen”.  

Brandjes blussen versus structuur bouwen

[De kunst van besturen] - Een intrigerend werk uit deze collectie is "Brandjes Blussen versus Structuur Bouwen." Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst. Door een visueel krachtige en conceptueel rijke weergave van deze thematiek, biedt het kunstwerk diepgaande inzichten die niet alleen relevant zijn voor bestuurders, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam leiderschap. Ontdek hoe dit kunstwerk een dialoog opent over de kern van effectief bestuur en leer welke lessen wij hieruit kunnen trekken voor de toekomst.

Brandjes blussen: de korte termijn oplossingen
Het kunstwerk "Brandjes Blussen versus Structuur Bouwen" vangt treffend de uitdagingen die leiders en bestuurders dagelijks tegenkomen. In het eerste deel van het werk wordt de nadruk gelegd op het fenomeen van brandjes blussen. Dit verwijst naar de onmiddellijke, vaak reactieve acties die bestuurders ondernemen om crises of onverwachte problemen op te lossen. Hoewel deze acties onmisbaar zijn voor het behoud van de dagelijkse operationele continuïteit, worden ze vaak gekenmerkt door een ad-hoc benadering die slechts tijdelijke verlichting biedt. Het kunstwerk beeldt deze dynamiek uit door het tonen van brandende blokken die gestapeld worden, terwijl een klein gietertje probeert deze blokken te blussen. Dit beeld symboliseert de voortdurende inspanning om problemen onder controle te houden, maar laat ook de ineffectiviteit van ad-hoc benaderingen zien. De half afgebrande blokken vormen een weinig solide fundament om op verder te bouwen. Hierdoor wordt de kijker geconfronteerd met de vraag: hoe effectief en duurzaam zijn deze kortetermijnoplossingen werkelijk?

Structuur bouwen: de lange termijn visie
In contrast met de hectiek van het brandjes blussen, richt het tweede deel van het kunstwerk zich op het bouwen van structuur. Dit wordt gesymboliseerd door een stevige en ordelijke stapel blokken, die op een methodische en doordachte manier zijn geplaatst. De branden zijn geblust, en de gieters zijn opzij gezet, wat een gevoel van rust en stabiliteit uitstraalt. Deze metafoor benadrukt het belang van strategische planning, het opzetten van robuuste systemen en het investeren in duurzame oplossingen. De kunstenaars van Stichting Roem leggen hiermee de nadruk op een langetermijnvisie binnen bestuurlijke processen. Door solide structuren op te bouwen, worden toekomstige crises minder frequent en minder ingrijpend, en wordt een veerkrachtige en adaptieve organisatiecultuur bevorderd. 

Duurzaam besturen: de synthese
"Brandjes Blussen versus Structuur Bouwen" brengt een krachtige boodschap over de essentie van duurzaam besturen. Het herinnert bestuurders eraan dat duurzame groei en succes alleen kunnen worden bereikt door een balans te vinden tussen het oplossen van directe problemen en het strategisch plannen voor de toekomst. Het nodigt bovendien uit om na te denken over de huidige praktijken en de balans tussen reactieve en proactieve benaderingen. Duurzaam besturen gaat niet alleen over het reageren op de problemen van vandaag, maar ook over het anticiperen op de uitdagingen van morgen en het bouwen van een solide fundament waarop een organisatie kan floreren.

 

Over de kunstenaar

Vormgeving: Vita Kiewiet de Jonge (1995) is Brander, Creatief Strateeg en Conceptueel Designer. Ze is in februari 2020 afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute in de richting International Fashion & Branding. Vita’s passie ligt bij het combineren van welzijn, spiritualiteit, concept en design. Dat is terug te zien in haar ontwerpen, die vaak een atmosferisch en etherisch karakter hebben. Binnen Stichting ROEM draagt Vita zorg voor de Branding & Communicatie maar het grootste gedeelte van haar tijd besteedt ze als Brander en Grafisch ontwerper bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam.

Website: www.vitakiewietdejonge.myportfolio.com
Instagram: @vitakiewietdejonge

Eerder verschenen artikelen:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Jessica Boekhoudt is een expert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met een sterke focus op strategisch beleid. Ze deelt in het interview haar inzichten over hoe organisaties maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken en hun impact kunnen vergroten.

Interview

Bestuursinzichten Anne-Marie Rakhorst

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden, maar volgens Anne-Marie Rakhorst is er nog veel werk te doen. Bewustwording is belangrijk, maar echte verandering moet elke dag plaatsvinden. 

Interview

Inspirerende nevenfuncties Maria van der Heijden

Maria van der Heijden is een inspirerende vrouw die verschillende nevenfuncties vervult, waaronder haar rol bij Women on Wings, gericht op werkgelegenheid voor vrouwen in India. Haar betrokkenheid bij Het Groene Brein en Rabobank toont haar inzet voor duurzaamheid en sociale inclusiviteit.