De kunst van besturen

VDH Bestuurszaken heeft Stichting Roem, een jong kunstenaarscollectief, de afgelopen twee jaar onder haar vleugels genomen als incubator project. VDH ondersteunde de Stichting bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn in het bestuurlijke domein. De kunstenaars vertaalde hun lessons learned in een serie prachtige kunstwerken: “De Kunst van Besturen”.  

Digitale deliberaties: besturen in het virtuele tijdperk

[De kunst van besturen] - In de afgelopen jaren zijn online meetings een onmisbaar onderdeel geworden van het moderne bestuursleven. Ondanks de vele voordelen, zoals tijdsbesparing en flexibiliteit, brengen ze ook uitdagingen met zich mee. Denk aan het uitleggen van complexe materie via een haperende verbinding, of de eeuwige vraag wie er nu weer op mute staat. Daarnaast speelt veiligheid een grote rol, zowel in termen van sociale veiligheid als cyberveiligheid. De Kunst van Besturen: balanceren tussen systeem- en leefwereld.

De kracht van onderstromen en ondertonen
In de bestuurskamer is de officiële agenda slechts het topje van de ijsberg. Voor de vergadering onthullen informele koffiekletsen spanningen en worden nieuwe allianties gesmeed. Ideeën worden uitgewisseld en subtiele invloeden uitgeoefend tijdens pauzes, buiten de formele setting. Na afloop, bij het laatste kopje koffie, komt een onofficiële debriefing tot leven. Echte meningen worden gedeeld en relaties versterkt. Deze informele interacties beïnvloeden de officiële agenda meer dan men zou denken. In fysieke vergaderingen schijnen non-verbale signalen licht op deze dynamieken. Maar online vergaderingen missen vaak deze nuances, wat kan leiden tot misverstanden en frustraties. Duidelijke afspraken en een gestructureerde aanpak, zoals de online-vergader etiquette, zijn cruciaal. De voorzitter speelt hierbij een sleutelrol om ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt en effectief kan bijdragen.

Veiligheid in de systeem- en leefwereld
Bij de keuze tussen fysieke en online vergaderingen is veiligheid een cruciale overweging. Cyberveiligheid staat centraal: het voorkomen van ongewenste indringers en het beschermen van gevoelige informatie. Dit vergt aandacht voor zowel de systeemwereld – het gebruik van beveiligde platformen en regelmatige software-updates – als de leefwereld, waar bewustzijn over digitale toegankelijkheid en mogelijke meeluisteraars in de directe omgeving wenselijk is.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Het vermogen om soepel te schakelen tussen fysieke en online vergaderingen is een belangrijke vaardigheid voor moderne bestuurders. Door flexibel te zijn en beide vormen effectief te gebruiken, kan men inspelen op de behoeften en omstandigheden van de deelnemers. Dit vereist een goed begrip van de voordelen en beperkingen van elk format, en de bereidheid om de vergaderstijl aan te passen aan de situatie. Zo kunnen bestuurders zorgen voor inclusiviteit en maximale productiviteit, ongeacht de vergaderomgeving.

 

Over de kunstenaar

Johanna Breuch is (katten-) illustrator en grafisch vormgever gebaseerd in Leiden. Ze experimenteert graag met verschillende mediums en gebruikt graag humor in haar werk. Ook heeft ze een kleine onlineshop waar ze diverse handgemaakte producten met haar kattenillustraties erop verkoopt.

Website: https://theprintedcat.com/
Instagram: @theprintedcat

Eerder verschenen artikelen:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

De kunst van besturen

 

Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst.

Artikel

Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Jessica Boekhoudt is een expert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met een sterke focus op strategisch beleid. Ze deelt in het interview haar inzichten over hoe organisaties maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken en hun impact kunnen vergroten.

Interview

Bestuursinzichten Anne-Marie Rakhorst

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden, maar volgens Anne-Marie Rakhorst is er nog veel werk te doen. Bewustwording is belangrijk, maar echte verandering moet elke dag plaatsvinden.