Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Duurzaamheid: Focus, Data en Samenwerking als sleutel tot succes

Duurzaamheid is een thema waar iedereen een rol in te spelen heeft. Want of je nu werkt voor een grote onderneming of een kleine stichting, elke organisatie kan impact maken. Om middelen en tijd optimaal in te zetten zijn de volgende aspecten cruciaal: focus, betrouwbare data en samenwerking. Deze elementen helpen je om de grootste impact te maken.

Duurzaamheid: waar gaat het over?
Duurzaamheid is een breed begrip. Het gaat om handelen op een manier die rekening houdt met de behoefte van de huidige generatie, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Dit betekent dat economische, sociale en ecologische aspecten in balans worden gebracht, met als doel om langdurig welzijn en de gezondheid van mens, planeet en economie te waarborgen.

De uitdagingen op het gebied van mens en milieu zijn talrijk en onderling verbonden. Denk aan klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, ongelijkheid en armoede, voedselzekerheid en landbouw, waterschaarste en vervuiling. Het aanpakken van deze thema’s vereist inspanning van iedereen: overheden, financiële instellingen, grote ondernemingen, consumenten, maar ook van kleine bedrijven, stichtingen en verenigingen.

Focus op de juiste thema’s
Duurzaamheidsthema’s zijn veelzijdig, wat het risico met zich meebrengt dat kleinere organisaties verdwaald raken in de hoeveelheid onderwerpen. Om echt impact te maken, is het essentieel om je te focussen op de thema’s waar je organisatie daadwerkelijk een verschil kan maken. De Corporate Sustainability Directive (CSRD) voor grotere bedrijven biedt hierin goede handvatten. Zo introduceerde de CSRD de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA). Hiermee kunnen organisaties bepalen welke thema’s voor hen belangrijk zijn—oftewel, waar ze de meeste impact op hebben of die voor hen een financieel risico of kans vertegenwoordigen.

Ook voor organisaties die niet onder de scope van de CSRD vallen, zoals stichtingen, verenigingen en kleine vermogensfondsen, is het in kaart brengen van de materiële thema’s een belangrijke eerste stap om te bepalen waar zij zich op moeten focussen om een echte bijdrage te leveren. Zo kan een vereniging die zich richt op biodiversiteit, data verzamelen over de impact van hun projecten op lokale flora en fauna, en hiermee rapporteren aan donateurs.

Betrouwbare data als basis voor strategische beslissingen 
Goede strategische beslissingen vragen om betrouwbare onderbouwing van de impact. Dat geldt zeker voor duurzaamheid. Duurzaamheidsdata omvat een breed scala aan thema’s, niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook langs de gehele waardeketen. Dit maakt dataverzameling complexer, maar daarom niet minder belangrijk. Ook hierbij is een juiste focus belangrijk: focus op de materiele thema’s en op die delen van de waardeketen waar de grootste impact wordt gemaakt.

Voorbeeld: een stichting die actief is in ontwikkelingssamenwerking kan data verzamelen over de ecologische en sociale impact van hun projecten, niet alleen in de landen waar ze opereren, maar ook in de toeleveringsketen van hun projectmaterialen. Deze data helpt hen om duurzamere keuzes te maken en verantwoording af te leggen aan hun stakeholders.

Samenwerken voor een groter effect
Duurzaamheid is een grensoverschrijdend en complex en vraagstuk dat vraagt om samenwerking met diverse stakeholders. Het begrip ’stakeholders’ is breed; van lokale gemeenschappen die geraakt worden door het ontginnen van grondstoffen, tot de eindgebruikers van een product of een dienst. Maar ook de natuur moet als stakeholder worden beschouwd. Een goede dialoog met stakeholders en betrouwbare data over sectorbrede milieu-impact zijn essentieel voor een effectieve duurzaamheidsstrategie.

Stichtingen en verenigingen spelen vaak een sectorbrede rol en kunnen hierdoor een sleutelrol vervullen in gezamenlijke dialogen en aanpakken van mens- en milieu-gerelateerde thema’s. Ook voor vermogensbeheerders is een belangrijke rol weggelegd, door investeringen te richten op groene, innovatieve oplossingen die bijdragen aan de verduurzaming van onze economie. Bijvoorbeeld, door te investeren in duurzame energieprojecten of technologieën die de uitstoot van broeikasgassen verminderen, kunnen vermogensbeheerders een directe bijdrage leveren aan de overgang naar een groenere economie.

Over Jessica
Jessica Boekhoudt is de oprichter van Data For Better, onderdeel van The Overview Effect. Als registeraccountant met een sterke achtergrond in zowel financiën als duurzaamheid, helpt ze bedrijven vooruitstrevende, duurzame beslissingen te nemen op basis van hoogwaardige data. Jessica biedt strategisch advies om prestaties en impact te verbeteren.

Delen: