Gedachten over Bestuursfilosofie

Onlangs overwoog ik een citytrip naar Londen. Wat dan zeker niet mag missen op de to-do-lijst is een bezoek aan de London Eye, het grootste reuzenrad van Engeland. Met een diameter van 120 meter, een hoogte van 135 meter, een gewicht van 1.700 ton en 32 gesloten cabines is dit een magistrale machine die een unieke beleving biedt. Bezoekers stappen in en uit en zijn tijdelijk onderdeel van het geheel.

En zo is het eigenlijk ook met het zijn van een bestuurder. Je stapt in een magistrale machine die we ‘de organisatie’ noemen. En tijdelijk ben je onderdeel van het geheel aan processen en activiteiten. En net als bij de London Eye is het maar goed dat dit geheel goed onderhouden wordt.

Het sterkt mij in de opvatting dat je als bestuurder na moet denken over wat je in de tijdelijkheid van jouw verantwoordelijkheid over het geheel wilt neerzetten en belangrijker nog: wilt achterlaten. Kortom, een gedegen bestuurdersfilosofie is de start van goed bestuur.

Romy Blankenspoor

De volgende in de reeks is:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

De kunst van besturen

 

Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst.

Artikel

Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Jessica Boekhoudt is een expert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met een sterke focus op strategisch beleid. Ze deelt in het interview haar inzichten over hoe organisaties maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken en hun impact kunnen vergroten.

Interview

Bestuursinzichten Anne-Marie Rakhorst

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden, maar volgens Anne-Marie Rakhorst is er nog veel werk te doen. Bewustwording is belangrijk, maar echte verandering moet elke dag plaatsvinden.