Gedachten over Groepsdynamiek

Sinds 2012 ga ik ieder jaar een week als vrijwilliger mee op een zomerkamp in Beekbergen. Sport, spel, en beleving staan zeven weken lang centraal voor ruim 2000 kinderen en 750 vrijwilligers. Met gemiddeld 4 uur slaap per nacht, een programma vol activiteiten en 3x per dag kantinevoer op je bord, lijkt dit toch een soort van Expeditie Robinson voor gevorderden. Maar als je aan het einde van een week draaien overladen wordt met knuffels en tekeningen van al die blije kinderen, dan zijn de wallen onder je ogen het meer dan waard.

Na twee jaar geen kampen te hebben gedraaid vanwege COVID-19 was het afgelopen jaar toch weer een beetje spannend. Maar na de eerste kennismaking met de 12 vrijwilligers in ‘ons dorp’ had ik er het volste vertrouwen in dat dit een topweek zou worden. Alle vrijwilligers waren even enthousiast en iedereen stak meteen de handen uit de mouwen.

Na een paar dagen begonnen toch de eerste scheurtjes in ons sterrenteam zichtbaar te worden. Meningsverschillen, andere normen en waarden en gebrek aan slaap doen de sfeer geen goed. Dit vraagt om extra inzet van de dorpshoofden: er moet bijgestuurd worden. Een goede mix aan tussentijdse evaluaties en een gezonde dosis grappen en grollen bleken de remedie. Iedereen vond zijn/haar plek in de groep, de rollen en taken werden helder en consensus over de waarden en normen tijdens deze week werd gevonden. Het resultaat: een superweek voor de kinderen en vrienden voor het leven (of in elk geval voor deze week).

Kortom, een gezonde groepsdynamiek is zeker geen vanzelfsprekendheid en vraagt om (extra) aandacht.

Romy Blankenspoor

Eerder verschenen artikelen:

Delen:

Ander interessant nieuws

Interview

De lessen van gisteren en de plannen van morgen

Het jaar 2024 bracht belangrijke veranderingen met zich mee voor VDH Bestuurszaken. Met het vertrek van een derde teamlid werd het serviceteam opnieuw ingericht, waarbij Romy en Gert van gezamenlijk de verantwoordelijkheid op zich namen. 

Interview

Het Hanarth Fonds viert 6 jarig bestaan

Dit jaar viert het Hanarth Fonds zijn 6 jarig jubileum. Directeur Judith van Gasteren blikt terug op de hoogtepunten en uitdagingen en deelt haar visie op de toekomst.

Artikel

De kunst van besturen

 

Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst.

Artikel

Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Jessica Boekhoudt is een expert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met een sterke focus op strategisch beleid. Ze deelt in het interview haar inzichten over hoe organisaties maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken en hun impact kunnen vergroten.

Interview

Bestuursinzichten Anne-Marie Rakhorst

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden, maar volgens Anne-Marie Rakhorst is er nog veel werk te doen. Bewustwording is belangrijk, maar echte verandering moet elke dag plaatsvinden. 

Interview

Inspirerende nevenfuncties Maria van der Heijden

Maria van der Heijden is een inspirerende vrouw die verschillende nevenfuncties vervult, waaronder haar rol bij Women on Wings, gericht op werkgelegenheid voor vrouwen in India. Haar betrokkenheid bij Het Groene Brein en Rabobank toont haar inzet voor duurzaamheid en sociale inclusiviteit.

Artikel

Corporate Housekeeping: WBTR

 

Dit artikel behandelt de belangrijkste aspecten van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) voor stichtingen, verenigingen en vermogensfondsen. Het biedt praktische inzichten over governance en compliance, essentieel voor het effectief functioneren van deze organisaties in overeenstemming met de wetgeving.

Artikel

De zomervakantie: kans voor bestuurlijke reflectie

De zomervakantie biedt een waardevolle kans voor bestuurlijke reflectie. Bestuurders kunnen strategische doelen, teamdynamiek en persoonlijke ontwikkeling overdenken. Het canvasmodel kan hierbij helpen om de essentie van hun organisatie in kaart te brengen, waardoor ze deze periode optimaal benutten voor groei en vernieuwing.

Artikel

Boekentips voor de zomer

De zomer is het perfecte moment om te ontspannen met een goed boek. Of je nu inspiratie zoekt voor je organisatie, meer wilt leren over best practices, of gewoon wilt genieten van een boeiende leeservaring, wij hebben een aantal boekentips speciaal voor verenigingen, stichtingen en vermogensfondsen.

Interview

Inspirerende nevenfuncties

Sarwa Darwish Murad vervult naast haar vaste baan een nevenfunctie die haar professionele leven verrijkt. Ze benadrukt hoe maatschappelijke betrokkenheid en diversiteit essentieel zijn in haar werk. Haar rol in verschillende organisaties toont haar inzet voor positieve veranderingen en inspireert anderen om ook actief bij te dragen.

Artikel

Winnaars KW1 Prijzen 2024

Royal Cosun, Lagemaat en Fairphone hebben de Koning Willem I Prijzen 2024 gewonnen. Deze prestigieuze awards erkennen bedrijven die uitblinken in ondernemerschap en duurzaamheid. Deze organisaties worden geprezen om hun innovatieve benaderingen en bijdragen aan een circulaire economie, wat hen tot inspirerende voorbeelden maakt voor andere bedrijven.

Artikel

De NIS2-Richtlijn: Bent u weerbaar tegen cyberrisico’s?

Stel je voor: je zet je computer aan en ziet een vreemd scherm. Toegang tot bedrijfsgegevens is geblokkeerd, tenzij je betaalt. In ons digitale tijdperk is het cruciaal om je te wapenen tegen cyberrisico’s, vooral met de nieuwe NIS2-richtlijn die dit verplicht stelt.

Artikel

De kunst van besturen

Online meetings vereisen specifieke vaardigheden om effectief te besturen. Dit artikel biedt inzichten in de kunst van besturen tijdens virtuele sessies, met nadruk op communicatie, interactie en betrokkenheid. Het behandelt praktische tips en technieken voor een succesvolle online bestuursvoering.

Artikel

Expert aan het woord

Data beveiliging is cruciaal in de digitale wereld. Als externe Functionaris Gegevensbescherming (FG) en Privacy Consultant helpt Dick Barbier bedrijven bij het beschermen van persoonsgegevens, gebaseerd op de AVG. Met een praktische benadering maakt hij complexe regelgeving toegankelijk en toepasbaar.

Interview

Bestuursinzichten

Al meer dan 60 jaar bestaan de Zomerkampen in Beekbergen. Sinds maart 2022 opereren de zomerkampen zelfstandig onder Stichting Zoka. Ook deze zomer zullen de Zomerkampen weer gaan draaien. In dit interview spreken we met Edwina Treebusch, een gedreven bestuurslid van Stichting Zoka, over de ‘onzichtbare’ kant van dit grootste avontuur in de bossen.

Artikel

De kunst van besturen

Dit kunstwerk richt zich op een vraagstuk dat veel bestuurders bekend zal voorkomen: de drang om direct verbeteringen door te voeren, zelfs wanneer iets al goed lijkt te functioneren. De centrale boodschap is eenvoudig maar krachtig: is het echt nodig om in te grijpen als iets goed werkt?

Artikel

Expert aan het woord

“Bijdragen aan een betere wereld!” - veel organisaties in Nederland hebben grote ambities en plannen, maar welke impact wordt er daadwerkelijk behaald? Een maatschappelijk verantwoord beleid is mooi, en we zien ook steeds meer maatschappelijke impact ambities, “impact statements”. Kunnen organisaties daadwerkelijk impactgericht functioneren en hoe stuur je op impact?  

Interview

Bestuursinzichten

Sinds 2004 staat goed bestuur centraal in managementdiscussies, geïnitieerd door de Corporate Governance-code van de Commissie Tabaksblat. Deze code, gevolgd door sectorale varianten, legt de basis voor een evenwichtige organisatiestructuur met essentiële waarden zoals integriteit en inzichtelijkheid. Maar wat betekent 'goed bestuur' precies, en hoe dragen codes hieraan bij? 

Artikel

Verdiepte Governance: de weg naar een menswaardige economie

Bestuurders en commissarissen staan op een cruciale positie in de transitie naar een duurzame, menswaardige economie. De noodzaak om actief bij te dragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid, maakt hun rol vandaag de dag extra uitdagend. 

Interview

30-jarig bestaan NVTZ

In het jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ), spreken we directeur Marius Buiting over het 30-jarig bestaan en de viering hiervan op het lustrumfestival.

Artikel

De kunst van besturen

[De kunst van besturen] - Een duivels dilemma tussen regelgeving, belangen en ethische reflectie.
In deze editie: integriteit als kompas, hoe vaar je als bestuur de juiste koers?

Blog

Gedachten over impact en succes

Achter elke perfecte tackle schuilt een uitgekiende strategie, een nauwkeurige observatie, en een uitmuntende executie. Het leek een garantie voor overwinning, maar dat was niet altijd het geval. Nu, in de bestuurskamer, ontdek ik dat succes meer vereist dan impact alleen en daarmee niet veel verschilt van het rugbyveld.

Artikel

Expert aan het woord - Dirk Duijzer

In een tijd waarin integriteit en aansprakelijkheid steeds meer lijken te worden ingeperkt door formele procedures en verzekeringen, nodigt jurist, filosoof en bedrijfskundige Dirk Duijzer (1958), bankdirecteur Rabo en ‘boegbeeld’ van Topsector Agro en Food – ons in dit artikel uit om terug te keren naar de kern van goed bestuur. 

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. In deze reeks blikken we met verschillende mensen terug op herinneringen, inzichten en ervaringen met VDH Bestuurszaken van toen en nu. De derde in de reeks is Agnes de Jong, strategisch adviseur en voormalig bestuurssecretaris bij VDH. 

Artikel

De Kunst van Besturen

In deze editie:  Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. Martin Pernis is de volgende in de reeks. We stelden hem drie vragen.

Blog

Gedachten over Groepsdynamiek

Sinds 2012 ga ik ieder jaar een week als vrijwilliger mee op een zomerkamp in Beekbergen. Met gemiddeld 4 uur slaap per nacht, een programma vol activiteiten en 3x per dag kantinevoer op je bord, lijkt dit toch een soort van Expeditie Robinson voor gevorderden. En tijdens de expeditie hebben we maar één missie: zoveel mogelijk lachende gezichten creëren. Waarom dit veel van besturen wegheeft?

Blog

Gedachten over Bestuursfilosofie

De London Eye, het grootste reuzenrad van Engeland. Met een diameter van 120 meter, een hoogte van 135 meter, een gewicht van 1.700 ton en 32 gesloten cabines is dit een magistrale machine die een unieke beleving biedt. Bezoekers stappen in en uit en zijn tijdelijk onderdeel van het geheel. Waarom ik dan meteen aan bestuurders denk? 

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. De reeks opent met oprichter Gert van der Houwen. We stelden hem drie vragen.

Artikel

De Kunst van Besturen

In deze editie:  Besturen versus day-to-day organisatie: hoe blijf je als bestuur op afstand?

Blog

Collega Romy wint KSBW award

Naast Gert van der Houwen hebben we nu nog een expert in huis op het gebied van het besturen van filantropische fondsen

Blog

VDH Bestuurszaken gaat verder waar M&T partners is gebleven

Zorgen dat achter de schermen alles op rolletjes loopt, de klant ontzorgen, dat is wat zij graag en goed doen. 

Artikel

Chipfabrikant NXP winnaar Koning Willem I Prijs 2022 voor Grootbedrijf

Op maandagavond 23 mei 2022 werden in het Forum in Groningen en in aanwezigheid van erevoorzitter Hare Majesteit koningin Máxima, de Koning Willem I Prijzen 2022 uitgereikt door de voorzitter van de Koning Willem I Stichting en president van De Nederlandsche Bank, de heer Klaas Knot.

Artikel

Hoe derde partijen vrijwilligerswerk inclusiever kunnen maken

Een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen heeft een meerwaarde voor iedereen. Het doen van vrijwilligerswerk lijkt bij uitstek een manier om bij te dragen aan sociale inclusie. Maar ook in vrijwilligerswerk vindt uitsluiting plaats.

Interview

Winnaarsdiner van de Koning Willem I Stichting

Inspirerende lezingen, visitekaartjes die ouderwets over en weer gingen én een lange naborrel: het Winnaarsdiner van de Koning Willem I Stichting van vorige week maandag was een groot succes. Romy Blankenspoor deed namens VDH Bestuurszaken de presentatie van de avond. En dat allemaal onder het toeziend oog van Koning Maxima. 

Interview

Max Groenen, Stichting Muziek Zonder Grenzen

Beroepsmuzikant Max Groenen speelt trompet en heeft samen met drie andere muzikanten Stichting Muziek Zonder Grenzen opgericht. Doel van de stichting is, muziek maken voor en met mensen die het wat minder makkelijk hebben in onze samenleving.

Artikel

Schaarse vrijwillige energie

Niet alle vrijwillige energie van een burger wordt omgezet in vrijwilligerswerk. En dat terwijl er zeker in de zorg en in bestuurswerk een reële schaarste aan vrijwillige energie is. Hoe komt dat eigenlijk?

Artikel

VDH Bestuurszaken: Wij zijn u

VDH Bestuurszaken bepaalde gedurende de afgelopen 8 jaar haar identiteit, diensten en doelgroepen. Nu gaat het bedrijf een volgende fase in en daarbij hoort natuurlijk een nieuw ‘jasje’.