Het Hanarth Fonds viert 6 jarig bestaan

Dit jaar viert het Hanarth Fonds zijn 6 jarig jubileum. Kort gezegd, stimuleert het fonds de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning binnen de oncologie en heeft een focus op zeldzame vormen van kanker. Het gaat dan om geavanceerde algoritmes die lering kunnen trekken uit big data. Deze worden ingezet om relevante voorspellingen te kunnen doen en artsen te kunnen adviseren over de diagnosytiek en behandelkeuze.
Dit initiatief, opgericht vanuit de nalatenschap van voormalig chipindustrie-pionier Arthur del Prado, heeft zich in 6 jaar ontwikkeld tot een gerenommeerde organisatie die onderzoekers en samenwerkingen binnen haar doelstelling stimuleert. Directeur Judith van Gasteren blikt terug op de hoogtepunten en uitdagingen en deelt haar visie op de toekomst.

Wat waren de uitgangspunten bij de oprichting, en hoe kijk je terug op die periode?

"Het fonds is ontstaan vanuit de nalatenschap van Arthur del Prado, die innovatie altijd centraal stelde in zijn werk. Bij de oprichting van het fonds lag de focus op het combineren van oncologie en AI, toendertijd een concept wat nog in de kinderschoenen stond. Het idee om experts uit beide disciplines te laten samenwerken, zeker voor onderzoek naar zeldzame vormen van kanker, voelde uitdagend maar ook veelbelovend. Wat me het meest trots maakt, is hoe we met een klein team het fonds hebben opgebouwd dat nu breed wordt erkend binnen de Nederlandse onderzoeksinstituten. En het is mooi om te zien dat ons werk impact heeft."

Welke mijlpalen hebben jullie in 6 jaar bereikt?

"In deze periode zijn we gegroeid van een kleinschalig initiatief naar een organisatie die jaarlijks een groot aantal financieringsaanvragen ontvangt. De beste projecten en fellowships (soort traineeships) worden geselecteerd en gefinancierd. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend, wat ontzettend motiverend is. Bijvoorbeeld promovendi die nu echt baanbrekend werk leveren. Daarnaast ben ik trots op de sterke wetenschappelijke adviesraad die we hebben opgebouwd, met experts uit zowel de klinische als de AI-wereld. Hun bijdrage is essentieel bij het beoordelen en vervolgens selecteren van de projecten en fellowships en zorgt ervoor dat we hoge kwaliteit blijven waarborgen."

"Voor mij is het meest bijzondere dat we het fonds samen met het VDH team hebben opgebouwd, we hebben echt vanaf nul iets neergezet."

Hoe hebben jullie de groei in aanvragen ervaren?

"De groei is een bevestiging dat we goed bezig zijn, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Waar we ooit klein begonnen (ongeveer 30 aanvragen), verwerken we nu jaarlijks een veelvoud aan aanvragen (ongeveer 70 aanvragen). Dat vraagt om professionalisering, zoals striktere financieringsvoorwaarden en een efficiënt beoordelingsproces. Tegelijkertijd zien we hoe snel de AI-wereld zich ontwikkelt. Wat 6 jaar geleden innovatief was, is nu soms al achterhaald. Die snelle vooruitgang is een enorme kans, maar het vraagt ook dat we scherp blijven in onze keuzes."

Hoe kijk je terug op het symposium van 26 november 2024?

"Het was ons eerste symposium dus een echte try-out, maar we kijken terug op een succesvolle dag. Ontzettend leuk om zoveel onderzoekers in dit gebied bij elkaar te hebben en het was mooi om de kennisuitwisselingen tussen de AI en klinische experts te ervaren. Verder was het erg inspirerend om de ontwikkelingen van de lopende onderzoeken te horen. Het was duidelijk dat dit voor herhaling vatbaar is, dat vonden niet alleen wij als organisatie, maar dat bleek ook uit de evaluaties die wij ontvingen."

Hoe zie je de toekomst van het fonds?

"Ik verwacht dat we een groot aantal aanvragen blijven ontvangen, en we overwegen ook nieuwe initiatieven, zoals een grotere call waarbij meerdere instituten samenwerken. Het organiseren van meer symposia of netwerkevenementen is ook iets waar we naar kijken. Uiteindelijk draait alles om het realiseren van onze missie: betere diagnostiek en behandeling van (zeldzame vormen van) kanker mogelijk maken door het gebruik van AI en machine learning."

Wat is voor jou persoonlijk een hoogtepunt uit de afgelopen jaren?

"Voor mij is het meest bijzondere dat we het fonds samen met het VDH team hebben opgebouwd, we hebben echt vanaf nul iets neergezet. Dat we nu zoveel mooie projecten kunnen ondersteunen en impact kunnen maken, voelt als een unieke prestatie. Het blijft bijzonder om te zien wat we met een klein maar gedreven team hebben bereikt.

 

Meer informatie

VDH Bestuurszaken is een bestuurskantoor voor Stichtingen, Vermogensfondsen en Verenigingen en biedt flexibele, persoonlijke en professionele bestuur ondersteuning en services. Het is onze missie om besturen in optima forma te laten doen wat zij moeten doen: besturen.  

Delen:

Ander interessant nieuws

Interview

De lessen van gisteren en de plannen van morgen

Het jaar 2024 bracht belangrijke veranderingen met zich mee voor VDH Bestuurszaken. Met het vertrek van een derde teamlid werd het serviceteam opnieuw ingericht, waarbij Romy en Gert van gezamenlijk de verantwoordelijkheid op zich namen. 

Artikel

De kunst van besturen

 

Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst.

Artikel

Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Jessica Boekhoudt is een expert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met een sterke focus op strategisch beleid. Ze deelt in het interview haar inzichten over hoe organisaties maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken en hun impact kunnen vergroten.