Inspirerende nevenfuncties Maria van der Heijden

Op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid, een jaarlijks terugkerend moment dat ons bewust maakt van de noodzaak om duurzame keuzes te maken. Hoewel het bewustzijn groeit, blijft daadwerkelijke gedragsverandering vaak achter. Maria van der Heijden¹ benadrukt dat verandering tijd en inzet vergt, vooral omdat mensen gewoontedieren zijn. “Gedrag kun je kopen,” stelt ze. Door bewust te consumeren, kunnen we het marktsysteem beïnvloeden en zo bijdragen aan een duurzamere economie. De Dag van de Duurzaamheid biedt een uitgelezen kans om hierbij stil te staan.

Wat was je drijfveer om Women on Wings op te richten?

“Ik ben opgegroeid op een boerderij waar mijn ouders, vanaf hun veertiende, hard werkten. Het was voor hen vanzelfsprekend om de boerderij voort te zetten. Zelf had ik de vrijheid om te studeren en mijn eigen keuzes te maken. Die vrijheid gun ik iedereen. Tijdens mijn reizen naar India zag ik dat veel vrouwen daar hard werken, maar geen eigen inkomen hebben. Met een eigen inkomen kun je niet alleen jezelf ontwikkelen, maar ook bijdragen aan je gemeenschap. In 2007 hebben Ellen Tacoma en ik daarom Women on Wings opgericht, met als doel om één miljoen banen te creëren voor vrouwen op het platteland van India. Inmiddels ben ik daar nu voorzitter van de Raad van Commissarissen en hebben we al 400.000 banen gecreëerd. We werken met een klein team in Nederland en een groot team in India, die de lokale cultuur, taal en betrokkenheid waarborgen.”

Je combineert verschillende nevenfuncties, zoals bij Women on Wings, Het Groene Brein en Rabobank. Hoe versterken deze rollen elkaar en jouw visie op duurzaamheid?

“In mijn rol als voorzitter van de RvC bij Women on Wings ligt de nadruk op de sociale kant van duurzaamheid: iedereen moet mee kunnen doen, ook mensen met minder kansen. Bij Het Groene Brein ben ik lid van de RvC, waar we ons richten op de wetenschappelijke en innovatieve aspecten. Hier werk ik samen met bedrijven om wetenschappelijke kennis om te zetten in praktische toepassingen. Bij de Rabobank, waar ik voorzitter ben van de RvC, spelen financiering en bedrijfsvoering een grote rol. Het verduurzamen van deze sectoren is essentieel. In mijn verschillende rollen vind ik het waardevol om mijn kennis en ervaring te delen, terwijl ik tegelijkertijd gevoed word door actuele vraagstukken. Samen met diverse organisaties denken we na over hoe zaken beter kunnen.”

"Uitstellen is de minst succesvolle strategie;
al doende leert men."

Welk advies geef je bestuurders om vanuit hun nevenfuncties duurzaamheid actief te bevorderen binnen hun organisatie?

“Ik zou adviseren om gewoon te beginnen. Stel grote doelen, maar begin klein en concreet. Kies een thema dat bij de organisatie past, zoals energie, biodiversiteit of transparante ketens, en werk daar doelen voor uit. Bestuurders zijn voorbeelden binnen een organisatie. Als zij duurzaamheid agenderen, volgt de organisatie vanzelf. Nodig ook mensen van buiten uit, vooral jongeren die vaak veel kennis hebben over verduurzaming. Dit maakt uw organisatie aantrekkelijker voor zowel medewerkers als klanten. Maak het niet te complex. Uitstellen is de minst succesvolle strategie; al doende leert men.”

¹Maria heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd, met ervaring bij organisaties zoals Randstad, Bloemenveiling en Rabobank Nederland. In 2007 richtte ze, samen met Ellen Tacoma, Women on Wings op en van 2016 tot juni 2024 was ze directeur van MVO Nederland. Ze vervult diverse commissarisrollen bij onder andere Women on Wings, Rabobank en Het Groene Brein.



Meer informatie

Het verduurzamen van organisaties vraagt om duidelijke doelen en betrokken leiderschap, maar ook om samenwerking met de juiste experts. Niet alle expertise is altijd intern aanwezig, en soms is het verstandig om bepaalde taken uit te besteden aan professionals. Voor strategisch advies, het implementeren van duurzaamheidsplannen of de ondersteuning van bestuursfuncties kun je een bestuurskantoor inschakelen. Wij kunnen helpen om jouw organisatie een stap verder te brengen op het gebied van duurzaamheid en goed bestuur. 

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

De kunst van besturen

 

Dit kunstwerk nodigt ons uit om na te denken over de voortdurende balans die bestuurders moeten vinden tussen onmiddellijke probleemoplossing en het creëren van duurzame structuren voor de toekomst.

Artikel

Expert aan het woord Jessica Boekhoudt

Jessica Boekhoudt is een expert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met een sterke focus op strategisch beleid. Ze deelt in het interview haar inzichten over hoe organisaties maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken en hun impact kunnen vergroten.

Interview

Bestuursinzichten Anne-Marie Rakhorst

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden, maar volgens Anne-Marie Rakhorst is er nog veel werk te doen. Bewustwording is belangrijk, maar echte verandering moet elke dag plaatsvinden.