Sarwa Darwish Murad is maag-darm-leverarts in een academisch ziekenhuis in Rotterdam, waar zij patiënten ziet en meedraait in de polikliniek. Naast haar reguliere baan is ze actief in drie besturen, waaronder de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV), waar ze de rol van voorzitter vervult. De NTV is een wetenschappelijke vereniging die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van onderzoek en zorg in de transplantatiegeneeskunde in Nederland. De vereniging werkt nauw samen met professionals uit het veld, variërend van artsen, onderzoekers, donatie coördinatoren en verpleegkundigen. Met ongeveer 730 leden is het een relatief kleine, maar zeer actieve vereniging. Hoewel het oorspronkelijk een wetenschappelijke vereniging is, speelt de NTV een belangrijke rol bij beleidsvraagstukken.
Hoe ben je bij NTV terechtgekomen?
Ik werd ongeveer 2,5 jaar geleden benaderd door de toenmalige voorzitter van de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV) met de vraag om toe te treden tot het bestuur. Dit was mijn eerste ervaring als bestuurslid van een nationale vereniging. Het NTV-bestuur bestaat uit zeven leden die diverse organen en wetenschappelijke aspecten vertegenwoordigen. Vanwege mijn achtergrond als leverarts en wetenschappelijk onderzoeker kwamen ze bij mij terecht. Na mijn toetreding tot het NTV-bestuur kreeg ik ook de vraag om deel te nemen aan het Europese transplantatiebestuur voor de lever. Vorig jaar kreeg ik een unieke kans om toe te treden tot de Europese leververeniging. Dit was een functie die zelden wordt aangeboden en waar ik goed over heb nagedacht. Na besprekingen met mijn leidinggevende heeft hij besloten om mij wat meer ruimte te geven in mijn klinische rooster, zodat ik alle drie de besturen kon blijven dienen.
Kun je iets vertellen over jouw rol als voorzitter bij NTV en op welke prestatie binnen NTV je het meest trots bent?
Op dit moment vervul ik de rol van voorzitter bij NTV. Voorheen was ik specifiek vertegenwoordiger van de lever binnen het bestuur. Een van de zaken waar ik een specifieke bijdrage aan heb geleverd, is het vergroten van de zichtbaarheid van onze vereniging internationaal. Als co-redacteur bij een medisch tijdschrift van de Europese transplantatievereniging heb ik ervoor gezorgd dat wetenschappelijke onderzoeken die tijdens ons jaarlijkse congres worden gepresenteerd, kunnen worden gepubliceerd. Dit draagt bij aan de promotie van ons werk en vormt een extra stimulatie voor onze leden om hun onderzoek in te dienen, wat cruciaal is voor de vooruitgang van ons vakgebied. Daarnaast werk ik samen met ons bestuur hard om de belangen van de transplantatiegeneeskunde te behartigen in samenwerking met de NTS en nationale beleidsmakers, een uitdagend maar essentieel onderdeel van onze missie.
“Door betrokken te zijn bij bestuurlijke taken kun je belangrijke vraagstukken signaleren en bijdragen aan veranderingen die nodig zijn.”
Hoe combineer je je reguliere baan met deze bestuursfunctie?
Het combineren van mijn reguliere werk als klinisch arts met mijn bestuursverantwoordelijkheden is uitdagend. Vaak moeten bestuurstaken buiten de reguliere werktijden worden uitgevoerd, zoals 's avonds of in het weekend. Gelukkig heb ik steun van mijn leidinggevende en collega’s gekregen om mijn taken goed te kunnen plannen en uitvoeren. Ik heb het geluk om samen te mogen werken met een fantastische secretaris en penningmeester en enthousiaste bestuursleden. Het hebben van een bestuurskantoor (VDH Bestuurszaken) biedt zeker ook waardevolle ondersteuning. Zij nemen bijvoorbeeld de organisatie van congressen en het faciliteren van de bestuurlijke cyclus op zich. Waardoor wij ons kunnen focussen op de inhoudelijke vraagstukken. Samen met mijn medebestuursleden zorgen we ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.
Welke adviezen zou je geven aan anderen die overwegen om naast hun reguliere baan een nevenfunctie aan te nemen?
Ik zou zeggen: doen! Het is niet alleen erg leuk, maar het biedt ook nieuwe perspectieven en een dieper begrip van je vakgebied op de lange termijn. Door betrokken te zijn bij bestuurlijke taken kun je belangrijke vraagstukken signaleren en bijdragen aan veranderingen die nodig zijn. Het is verfrissend om samen te werken met collega's buiten je directe werkomgeving en je kunt je bezighouden met inhoudelijk relevante vraagstukken. Passie voor het vak is essentieel, want het vraagt een serieuze inzet naast je reguliere werkzaamheden.
Meer informatie
VDH Bestuurszaken is een bestuurskantoor voor Stichtingen, Vermogensfondsen en Verenigingen en biedt flexibele, persoonlijke en professionele bestuursondersteuning en services. Het is onze missie om besturen in optima forma te laten doen wat zij moeten doen: besturen.